Australië

In een kleine 30 jaar tijd heeft Australië een belangrijke plek veroverd in de internationale wijnwereld. Australië exporteert tegenwoordig 60% van hun fruitige, karaktervolle wijnen. Australische wijnen zijn zacht en uitgesproken fruitig. De wijn is volledig in balans en daardoor makkelijk weg te drinken en verveelt niet!

De introductie van wijnbouw in Australië verliep moeizaam. De eerste druivenstokken kwamen uit Kaap de Goede Hoop, Zuid-Afrika. Arthur Philip, de eerste gouverneur van Australië, nam deze druivenstokken in 1788 mee op zijn reis naar Australië.

De druiven werden aangeplant in een gebied waar het te klimaat te vochtig was en de grond te rijk. Daardoor kwam de wijnproductie niet echt van de grond. Pas toen er druiven in de buurt van Sydney aangeplant werden, ging het beter. In het Zuidoosten van Australië bleken de druivenstokken erg goed te groeien.

Er is nog geen officieel classificatiesysteem.

Korte samenvatting van Australische wijnen:

– Omvang hectare aan wijngaarden: 160.000
– Productie: 11 miljoen hectoliter per jaar.
– Klimaat: Het midden van het land bestaat uit woestijn, en in het Noorden en Oosten vind je tropische stranden. De wijnbouw vindt daardoor voornamelijk plaats in het warme, Zuiden van Australië.
– Wijnstreken: Hunter Valley, Barossa Valley, Eden Valley, Clare Valley, Yarra Valley, Tasmania
– Grootste druivenrassen: chardonnay, sémillon, sauvignon blanc, riesling, verdelho, pedro ximenez, syrah, pinot noir en cabernet sauvignon.