Wat is Prosecco?

Prosecco (ook wel: Glera-druif) is een witte druivensoort waar Italiaanse mousserende wijn van gemaakt wordt in een gebied ongeveer 50 km ten noorden van de stad Venetië in de regio Veneto.

Vooral ten noorden van Venetië vinden we de wijngebieden van het oostelijke deel van van Veneto, onder andere in de heuvels rond Treviso. Hier, bij het plaatsje Valdobbiadene, vinden we talloze producenten van Prosecco, de zeer populaire en lichtvoetige, lichtparelende wijn van deze streek, op basis van de gelijknamige druif Prosecco. Prosecco is van origine een druivensoort, zoals chardonnay, maar de benaming wordt vaak gebruikt om de wijnsoort aan te duiden.

De prosecco-wijn wordt gemaakt van de prosecco/glera druif en vrijwel altijd volgens een speciale methode: de méthode Charmat of cuve close. De methode houdt in dat de tweede gisting in een gesloten tank plaatsvindt, waarbij het door die gisting geproduceerde koolzuurgas oplost in de wijn. Door het veel grotere volume van de tank, zal deze tweede gisting veel sneller verlopen dan bij bijv. champagne (dat een tweede gisting op fles kent). Dit procedé geeft de prosecco-wijn zijn frisse, schuimige mousse.

De meeste prosecco’s hebben een wat lagere koolzuurdruk (ongeveer 2,5 bar) en worden ook wel ‘Vino frizzante’ genoemd. De fles volstaat meestal met een stevige kurk met het bekende touwtje (spago) eromheen. Een kroonkurk of draaidop als afsluiting wordt ook wel toegepast bij frizzante-wijnen. Het alcoholpercentage van deze prosecco’s ligt vaak rond de 10 à 11 procent.

Prosecco wordt ook verkocht als ‘spumante’. Deze wijn heeft een wat hogere koolzuurdruk ( ongeveer 4 bar) en wat meer mousse, vergelijkbaar met die van een Champagne of Cremant. De flessen zijn meestal sterker en de afsluiting is voorzien van een metalen vlechtwerkje (muselet) zoals bijv. champagne.

Prosecco kan heel goed als aperitief gedronken worden. Net als de Spaanse cava en andere goedkopere mousserende wijnen wordt prosecco vaak als alternatief voor champagne gedronken. Sommige Prosecco’s kunnen in de buurt komen van de verfijnde smaak van een Champagne.